Så här funkar det
Själva grunden i vårt koncept är att det finns inkommande vatten och att man vill dra nytta av tanken på att göra miljön en tjänst. I utbyte får man kallt stilla eller kolsyrat vatten direkt ut kranen och slipper helt enkelt att släpa hem vattenflaskor från affären.
Handen på hjärtat: vi vet alla att buteljerat vatten inte är bra. Vi betalar nio tiondelar för marknadsföring och butikslogistik. Den kvarvarande delen är vatten som tagits upp ur en vattentäkt inte olik den du redan har tillgång till i din vattenkran.
Så här fungerar en installation av en dricksvattenlösning:
Vi behöver egentligen bara två saker: ström och vatten. Strömmen ska vara ett jordat uttag 230 V och vattnet ska vara en kallvattenledning med tjänligt vatten.
På kallvattenledningen monteras en kulventil (ofta känd som Ballofix™). Det gör att vi kan koppla in vår utrustning som alltid föregås av en vattensäkring. Vattensäkringen är en enhet som, med en sensor på golvet eller inuti köksskåpet, känner av vatten om olyckan mot förmodan skulle vara framme. Vattensäkringen stänger av vattentillförseln och på vissa modeller även strömmen som utrustningen är ansluten på.
Efter vattensäkringen monteras en tryckreducerare så vi kan försäkra oss om att vattenkylaren jobbar med rätt vattentryck. Nu börjar det roliga. Ett, eller i förekommande fall två, filter monteras i avsikt att att rena vattnet från partiklar som oftast inte syns men som kan ge kompromissad smak och doft. Det renade vattnet hjälper också att hålla vattenkylaren i bra skick och ger en extra skjuts vid kolsyresättningen.
I våra vattenkylare strömmar sedan vattnet i slingor som ger en katalytisk effekt till kompressorns kylutväxling. Vad betyder det? Att vattnet blir kallt! Jättekallt. Rent tekniskt kyler vi vattnet till 10° C lägre temperatur än vad det har när det kommer ut ur vattenledningen, och i Sverige har vi vanligtvis ganska kallt vatten redan från början. Det blir såklart inte några minusgrader, för då är det ju inte längre vatten – utan is. Vi tycker att 4–8° C är väldigt bra vattentemperatur.
Om man tappar ut kolsyrat vatten så kommer det kylda vattnet i aggregatet att tryckas in i en kammare där det blandas med kolsyra innan det kommer ut ur kranen. Nu är det bara några ynka delar av en sekund kvar innan vattnet börja strömma ut ur kranen för att sedan hamna i glaset som du håller i. Och du kan med gott samvete njuta av glas efter glas, för du behöver inte belasta miljön med produktionen av flaskan eller transporten till affären, för att kunna dricka lika gott – eller godare – vatten direkt ur kranen.