F-gasförordningen, vad gäller?

Vi har tidigare skrivit allmänt om köldmedium här https://www.escowa.se/koldmedia men kommer nedan att behandla frågan om f-gasförordningen och de regler som är gällande fr. o. m. aktuellt publiceringsdatum.

F-gas är en förkortning för fluorerade växthusgaser, vilket bl. a. återfinns i köldmedium* som används för kylaggregat för vattenkylare. Enligt förordningen är det sedan den 1 januari 2022 förbjudet att, ”inom Unionen, för nyproducerad utrustning, sätta utrustning som innehåller f-gaser på marknaden”.

Escowas kylare är sedan länge fria från f-gas

Escowa har i sin serie vattenkylare sedan länge ersatt den aktuella f-gasen (R134a) med alternativ som är fria från påverkan för ozon- och växthuseffekten.

Enligt förordningens artikel 2:10, är utrustning som satts på marknaden innan 31 december 2021 fortfarande tillåten att säljas i nästkommande led. Det innebär i praktiken att kylaggregat som, inom Unionen, sålts till Escowa och därmed har satts på marknaden i första led, fortsatt är tillåten att säljas vidare till återförsäljare och slutanvändare respektive.

F-gas och jämförelsetal

För f-gaser anges miljöpåverkan i GWP (Global Warming Points) och listas, tillsammans med kategorin för alla f-gaser respektive, i en köldmediumförteckning i förordningens Bilaga I (länkad till Naturvårdsverkets förkortade version: https://www.naturvardsverket.se/upload/stod-i-miljoarbetet/vagledning/kemikalier/koldmedieforteckning-augusti-2019.pdf)

Gasen som vi ersatt heter R134a och är en Hydrofluorkarbon-gas (HFC) med ett GWP-värde på 1430. Detta motsvarar för våra aggregat, typiskt en CO2e (koldioxidekvivalent) på ca 0,0572 ton. Detta är med god marginal under gränsvärdet för rapportering, enligt nuvarande angivet värde om >5 ton CO2e.

Som ersättare för R134a jobbade vi under en period aktivt med att konstruera om våra aktuella modeller till att använda en ny typ av köldmedium. Gasen R600a används som ersättare i mindre och standardaggregat, medan R290 tjänar sin funktion i lite större aggregat.

Förbudet härstammar från en överenskommelse i Kyoto-avtalet och är sedan 2005 reglerat i F-gasförordningen (nuvarande, EU517:2014). F-gaser har redan tjänat en viktig roll i att ersätta ozon-degenererade gaser, men f-gaserna har i stället en negativ påverkan på växthus-effekten. För den nationella svenska marknaden finns även ett tillägg i form av 2016:1128, Förordning om flourerande växthusgaser, utfärdat av Miljödepartementet.

*Köldmedium kallas generellt den funktion som i gas- eller vätskeform byter form i ett värmeväxlande kylsystem och därmed skapar energi. Detta används i exempelvis AC-anläggningar och kylskåp. Kylmedium är namnet på en gas eller vätska som enbart har som funktion att transportera bort värme, exempelvis kylarvätska.
(Wikipedia)

Källor:

https://alltomfgas.se/

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/forordning-20161128-om-fluorerade-vaxthusgaser_sfs-2016-1128

https://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Kemikalier-och-miljogifter/Fluorerade-vaxthusgaser/